Olikohan tää kalevalaista?

Kalevalainen jäsenkorjaushoito ei olekaan aina samanlaista. Ja jos tarkkoja ollaan, se ei ole ikinä samanlaista. Mutta jotkut asiat ovat “aina” samanlaisia.

Kalevalaisia jäsenkorjaajia ja kisällejä on tätä kirjoittaessani julkisessa osaajaluettelossa yli 760 kappaletta, joten on ymmärrettävää, että siellä on monentasoista ja eritaustaista osaajaa mukana. Kalevalaisilla jäsenkorjaajilla on omanlainen “käsialansa”, joka muotoutuu vähitellen kokemuksen myötä.

Koko keho hoidetaan

Kalevalaisen jäsenkorjauksen ytimessä on koko kehon hoitaminen kokonaisuutena, jotta voidaan varmistua ongelmien lähtökohdasta ja sen oikeasta hoitamisesta. Pelkkien jalkojen tai niska-hartiaseudun hoitaminen ei tuo pitkäaikaisia vaikutuksia, jos ongelmien aiheuttaja on jossain muualla. Kalevalaiseen jäsenkorjaukseen ei kuulu ns. osahoidot.

Tähän on kuitenkin pari poikkeusta:

  • Hoidettavalle voi tulla hoidon yhteydessä niin huono olo, että hoito joudutaan keskeyttämään.

  • Kasvojen hermoston käsittely erittäin harvoissa tilanteissa ei vaadi koko kehon hoitamista, ainoastaan kasvojen hoidon.

  • Varsinkin vauvojen käsittelyssä hoidettava voi olla hoidon etenemisestä siinä määrin eri mieltä, että hoito on parasta lopettaa lyhyeen. Vauvan olo ei välttämättä ole huono, mutta hän ei vain halua jatkaa.

Osaajan tiedot löytyvät osaajaluettelosta

Kalevalaisen jäsenkorjauksen harjoittaminen on käytännössä lisenssinalaista toimintaa ja tuota lisenssin käyttöä hallinnoi ja valvoo Kansanlääkintäseura ry., joka ylläpitää julkista kalevalaisen jäsenkorjauksen osaajien luetteloa. Täältä voit helposti tarkistaa, löytyykö kalevalaista jäsenkorjausta tekevä osaajien joukosta vai ei.

Poikkeuksia löytyy tähänkin tapaukseen:

  • Luettelossa ovat ainoastaan vähintään kisälli-nimikkeen saaneet, ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoita ei näytetä julkisessa luettelossa.

  • Osaaja voi halutessaan piilottaa omat yhteystietonsa osaajaluettelosta.

Hoidon ei kuulu sattua

Kun keho kipuilee, sen on hankala rentoutua. Kalevalaisessa jäsenkorjauksessa pyritään saamaan keho laskemaan sen puolustus ja rentouttamaan kireänä olevia kudoksia. Tätä avitetaan tekemällä rauhallisia, keholle sopivia liikkeitä. Sanomattakin on selvää, että mikäli kipeään kudokseen käytetään liikaa voimaa, keho ei siitä tykkää. Pahimmassa tapauksessa keho menee entistä enemmän jumiin, kun se päättää suojautua kivulta entistä enemmän.

Kipeitä paikkoja voi hoidon yhteydessä kyllä löytyä, mutta tarkoitus ei ole jäädä runnomaan kipupaikkoja vaan selvittää, mikä sen paikan kivun aiheuttaa ja hoitaa kivun aiheuttajaa. Hoitaessa onkin hyvä pitää mielessä epämukavan ja “makeaa” kivun välinen ero. “Makea” kipu on sallittua pienissä määrissä.

Törmäsitkö arveluttavaan hoitoon tai hoitajaan?

Kalevalainen jäsenkorjaus on hyvin arvostettua perinnehoitoa, jota käyttää joka vuosi kymmenettuhannet ihmiset ympäri maapallon. On selvää, että kalevalaisuuden nimellä voi joku haluta ratsastaa omaa hoitoansa markkinoidessa. On kalevalaista hierojaa, kalevalaista kansanparantajaa ja ihan jopa väkeä, jotka väittävät virheellisesti olevansa kalevalaisia jäsenkorjaajiakin.

Siinä missä ihan kuka tahansa voi sanoa olevansa jäsenkorjaaja, kalevalainen jäsenkorjaaja on EU-nimisuojattu nimike ja sen käyttäminen vaatii mm. määrämuotoisen koulutuksen suorittamisen, Kansanlääkintäseuran jäsenyyden, säännölliset täydennyskoulutukset sekä eettisiin ohjeisiin sitoutumisen.

Mikäli törmäsit kalevalaiseen jäsenkorjaajaan tai kalevalaiseen jäsenkorjaushoitoon, joka ei mielestäsi täytä tämän “lajin” tunnusmerkkejä, näistä voi ilmoittaa Kansanlääkintäseuran puheenjohtajalle.


© Aaltokorjaamo