Korvaako sairauskassasi kalevalaisen jäsenkorjauksen?

Suomessa on tätä kirjoitusta kirjoitettaessa viis… eikun seitsemän sairausvakuutuskassaa, jotka korvaavat jäsenilleen kalevalaisen jäsenkorjauksen. Onko omasi joukossa ja jos ei, miten saat kalevalaisen jäsenkorjauksen oman sairauskassasi piiriin? Entä jos ei ole sairauskassaa ollenkaan?

Mitä?!?! Korvaako jokin sairausvakuutuskassa mukamas kalevalaista jäsenkorjausta?

No kyllä. Hieman yllätyin itsekin, kun menin vakuutuskassat.fi -sivustolle ja klikkailin auki sairausvakuutuskassojen nettisivuja ja edelleen korvausehtoja. Löysin nämä viisi kalevalaista jäsenkorjausta jäsenilleen korvaavaa sairausvakuutuskassaa:

EDIT 12.10.2023: No nyt niitä on tullut jo pari lisää:

Näistä viimeisimmän, Äänekosken tehtaitten sairauskassan nettisivuilla ei kalevalaista mainita, mutta olen muuta kautta saanut tietooni, että 1.7.2023 lähtien kalevalainen jäsenkorjaus korvataan heilläkin.

Tälleen nokialaisena varsinkin tuo Nokian paperiväen sairauskassan mukanaolo lämmittää mieltäni kovasti.

Vaan viis kappaletta koko maassa? Eikö se oo aika vähän?

Juu, onhan se. Mutta viisi seitsemän on jo erittäin lupaava alku. Kaikilla sairausvakuutuskassoilla ei myöskään ole nettisivuja, joista voisi käydä tihrustamassa korvaussääntöjä, joten voipi olla, että korvaavia kassoja on enemmänkin kuin viisi.

Miten tuo korvaushomma oikein toimii?

Oma tietoni rajoittuu Nokian paperiväen sairauskassan kanssa toimimiseen eli eroavaisuuksia voi olla. Mutta näin toimitaan Nokian kassan kanssa:

  1. Työntekijä hankkii työpaikkalääkäriltä lähetteen kalevalaiseen jäsenkorjaukseen

  2. Työntekijä käy kalevalaisella jäsenkorjaajalla hoidettavana

  3. Työntekijä maksaa hoidon omilla rahoillaan ja saa vastineeksi kuitin käynnistään sekä merkkauksen hoitokerrasta lähetteeseensä

  4. Työntekijä vie kuitin sairausvakuutuskassan toimistoon

  5. Sairausvakuutuskassa korvaa osan hoidon hinnasta työntekijälle

Heti ensimmäinen kohta on sellainen, jossa on varmasti erilaisuutta eri kassojen välillä. Jotkut kassat ilmeisesti hyväksyy myös fysioterapiaan kirjoitetun lähetteen, jottei tarvitse eri lähetteitä esim. fysioterapiaan, kalevalaiseen jäsenkorjaukseen, naprapatiaan, kiropraktiikkaan tai vaikka osteopatiaan. Se on ihan ymmärrettävää, että paperirumbaa halutaan minimoida.

Paljonko tuo korvaus on?

Riippuu sairauskassasta. Nokian paperiväen sairauskassa korvaa 75% hoidon hinnasta. Yleisesti korvaus näytti olevan 50-75% hoidon hinnasta. Se ei ole ollenkaan huonosti.

Onko korvattavuudelle jotain ehtoja?

On ja näissäkin on todennäköisesti sairauskassakohtaisia eroja. Nokialla pätevät ainakin nämä:

  • Hoitajan on oltava kalevalainen jäsenkorjaaja tai kalevalaisen jäsenkorjauksen mestari. Kisällin tekemää hoitoa ei korvata.

  • Hoidettavalla pitää olla lähete nimenomaan kalevalaiseen jäsenkorjaukseen.

Meidän sairauskassa ei korvaa vielä kalevalaista, miten se saataisiin mukaan?

Sairauskassat määrittelevät itse, mitä ne ottavat korvattavaksi ja mitä ei. Tässäkin on varmasti sairauskassakohtaisia eroja, mutta siitä se varmastikin lähtee liikkeelle, että kassan jäsenet ehdottavat kalevalaista jäsenkorjausta lisättäväksi korvattavaksi hoitomuodoksi. Kun ehdotuksia on tarpeeksi, idea vietäneen eteenpäin ja kunhan asiaa on tarpeeksi palloteltu ja hyväksi nyökytelty, sairauskassan hallitus päivittää kokouksessaan korvaussäännöt ja sitten voikin riemuita byrokratian hyvinöljyttyjen rattaiden kepoisaa rullailua.

Meillä ei ole edes sairausvakuutuskassaa, mikä avuksi?

Käsittääkseni mikään ei estä yritystä ostamasta henkilöstölleen esim. yrityssarjakorttia kalevalaiseen jäsenkorjaukseen, kunhan sarjakortti on kaikkien työntekijöiden käytettävissä ja tavoitteena on nimenomaan henkilöstön hyvinvoinnin varmistaminen ja kehittäminen.

Hei, onko sulla tollasia yrityssarjakortteja?

No kuinka sattuikaan että onhan niitä. Minuun voi olla yhteydessä, jos henkilöstön hyvinvoinnin kehittäminen kalevalaisella jäsenkorjauksella tuntuisi teidän yrityksellenne hyvältä idealta.

Toteutustapoja on useita, joten näistä voidaan katsoa sopivinta vaihtoehtoa teille. Yrityssarjakorttia voidaan ostaa etukäteen tai henkilöstölle tehdyistä hoidoista voidaan laskuttaa jälkikäteen sovitusti. Tai sitten voidaan keksiä jotain muuta tapaa saada henkilöstölle kalevalaista jäsenkorjausta.


© Aaltokorjaamo