Julkaistu kategoriassa hyvinvointi.
Kalevalainen jäsenkorjaus raskauden aikana ja sen jälkeen
Kirjoittajana Rami | Julkaistu .
Okei, kalevalaista jäsenkorjausta voidaan tehdä vauvoillekin, mutta entäs ennen kuin se vauva syntyy? Voidaanko raskaana olevaa hoitaa? Entä synnytyksen jälkeen, mitä silloin kannattaa tehdä?
Hoito raskauden aikana
Koska kalevalainen jäsenkorjaus on tarpeeksi hellävaraista ja kevyttä, voidaan raskaana olevaakin hoitaa, mikäli raskaus on jo edennyt ensimmäistä kolmannesta pidemmälle. Raskauden ensimmäisellä kolmanneksella keskenmenon riski on aina olemassa eikä silloin suositella mobilisointihoitoja.
Kun painoa kertyy raskauden mittaan enemmän, keho joutuu koetukselle ja lihakset voivat kiristyä uutta tasapainoa hakiessaan. Viimeisellä kolmanneksella aloitetaan synnytykseen valmistautuminen ja siihen kuuluu oleellisesti hormonien aikaansaama nivelten löystyminen, joka voi aiheuttaa erilaisia kivun tuntemuksia. Mm. liitoskipujen ja nesteen kertymisen hoidossa kalevalaisesta jäsenkorjauksesta on saatu hyvää apua.
Raskausviikolla 38 sikiön keuhkot kehittyvät valmiiksi “ulkomaailmaa” varten ja tällöin voi olla hyvä hoidattaa itseään, koska hoidolla voidaan jouduttaa synnytyksen käynnistymistä. Vähemmän yllättäen moni raskaana oleva on tässä vaiheessa jo valmis vauvan syntymiseen, joten synnytyksen käynnistämisen vauhdittaminen ei yleensä haittaa.
Kalevalainen jäsenkorjaushoito tehdään raskaana oleville kylkimakuulla ja istuen eli selälleen ei laiteta makaamaan, jo ihan yleisen hyvinvoinninkin kannalta.
Synnyttäjän hoito synnytyksen jälkeen
Synnytyksen jälkeen synnyttäjän kehossa tapahtuu monia asioita ja kipuja, löysyyttä ja voimattomuutta voi tuntua useassa paikassa. Jäsenkorjaushoito voidaan tehdä heti kun synnyttäjän kunto sen sallii. Hoitoa muokataan tietysti hoidettavan tuntemuksien mukaan (kuten aina), joten yleensä hoitoon voi tulla nopeastikin synnytyksen jälkeen.
Aineenvaihduntaa vilkastuttavana hoitomuotona kalevalaista jäsenkorjausta on käytetty onnistuneesti myös tapauksissa, joissa synnyttäneellä ei maito nouse imetystä varten.
Vauvan hoito
Mikäli vauvassa huomataan toispuoleisuutta, kannattaa harkita vauvan tuomista hoitoon. Toispuoleisuus voi näkyä pään asennossa (“aina” samalle puolelle kääntynyt), vartalon asennossa (makaa “banaanina”) tai vaikka jalkojen asennossa (toinen jalka kiertyy voimakkaasti ulos/sisään).
Puolierot voivat näkyä mm. syöntiongelmina, kun ruokinta ei toiselta rinnalta onnistukaan ja syypääksi osoittautuu kireä niska, joka ei taivu toisen rinnan puolelle kunnolla. Toispuoleisuutta ei välttämättä ole heti synnytyksen jälkeen vaan vauvalle voi tulla sitä ajan myötäkin. Ahtaat olot kohdussa tai esim. imukuppisynnytys voivat kuitenkin kiristyttää vauvan kehoa jo synnytysvaiheessa.
Ei unohdeta puolisoa!
Kun vauva-arkea on kulunut pari-kolme kuukautta ja ei-synnyttänyt puoliso on leikkinyt arjen supersankaria valvomalla äidin ja vauvan kanssa kaiket yöt ja sen lisäksi vielä mahdollisesti ollut kokopäiväisesti töissä, on hänkin todennäköisesti aikamoisessa jumissa. Tähän tilanteeseen kalevalainen jäsenkorjaus sopii kuin tutti suuhun ja suo se tietenkin myös tervetulleen hengähdystauon arkeen.
Mistä löydän osaajan?
Vauvoja ja raskaana olevia eivät kaikki kalevalaiset jäsenkorjaajat saa hoitaa, vaan tätä varten pitää olla käytynä erillinen täydennyskoulutus. Onneksi tätä nykyä Kansanlääkintäseuran osaajaluettelosta pystyy suodattamaan kaikki vauvoja ja raskaana olevia hoitavat. Sieltä onkin helppo löytää se itselle sopiva osaaja, joka pitää parhaimmillaan koko perheen kunnossa.